Den längsta tiden mellan två EM-Guld

Italien har länge varit en av Europas mest framgångsrika fotbollsnationer, med fyra världsmästerskapstitlar och en Europamästerskapstitel innan EM 2020. Men innan de vann sin senaste EM-titel fanns det en lång, 53-årig väntan på den stora triumfen (1968-2021).

I detta inlägg ska vi titta närmare på Italiens taktik och framgångar under EM 2020, deras tidigare Europamästerskap och hur de lyckades bryta den 53-åriga väntan på en ny titel.

Italiens framgångsrika start på EM 2020

Italien hade en imponerande start på EM 2020, med tre raka segrar i gruppspelet och utan att släppa in något mål. De besegrade Turkiet med 3-0 i öppningsmatchen, Schweiz med 3-0 i den andra matchen och Wales med 1-0 i den tredje matchen.

I åttondelsfinalen ställdes Italien mot Österrike, där de behövde förlängning för att ta sig vidare efter att matchen slutat 0-0 efter full tid. Italien vann sedan kvartsfinalen mot Belgien med 2-1 och slog sedan ut Spanien i semifinalen efter straffar.

Finalen mot England blev en tuff match, där Italien låg under efter bara två minuters spel efter ett tidigt mål från England. Men Italien kämpade tillbaka och kvitterade genom en nick från Leonardo Bonucci i den 67:e minuten. Matchen gick sedan till förlängning och sedan till straffar där Italien till slut vann med 3-2 efter en avgörande räddning från målvakten Gianluigi Donnarumma.

Italiens tidigare Europamästerskap

Italien har varit en regelbunden deltagare i Europamästerskapet sedan turneringens start 1960. De vann sin första titel på hemmaplan 1968, där de slog Jugoslavien i finalen med 2-0.

Italien spelade sedan i flera Europamästerskap under 1970- och 1980-talet, men det var inte förrän 2000 som de nådde finalen igen. De mötte Frankrike i finalen men förlorade efter att ha tappat en 1-0-ledning i den andra halvleken och till slut förlorade på Golden Goal.

Italien nådde sedan semifinalen vid två tillfällen, 2004 och 2012, men de lyckades inte ta sig till finalen. Det var först vid EM 2020 som de återigen nådde finalen och vann titeln.

Utdrag från Wikipedia

Av Kasper E

Kasper E är en passionerad sportjournalist som brinner för fotboll och särskilt Chelsea FC. Han har en stark känsla för journalistik och en förmåga att förmedla spänningen och dramatiken i sporten till sina läsare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *