ronaldo mål em

Portugals superstjärna Cristiano Ronaldo bevisade återigen varför han ansågs vara en av tidernas bästa fotbollsspelare med sin enastående individuella prestation i UEFA EM 2020. Trots Portugals besvikelse i åttondelsfinalen mot Belgien slutade den då 36-årige anfallaren som turneringens skyttekung och tog hem den eftertraktade Golden Boot-utmärkelsen.

Fem mål på fyra matcher

Ronaldo nätade imponerande fem mål på bara fyra matcher i EM 2020 och visade sin elitskyttekompetens på den internationella scenen. Hans turnering började med dunder och brak, med två sena mål i Portugals 3-0-seger mot Ungern i öppningsmatchen. Detta gjorde att Ronaldo gick om franska legenden Michel Platini som EM:s bästa målskytt genom tiderna med 11 mål.

Juventus-anfallaren fortsatte sin målform i Portugals andra match, ett spännande 4-2-nederlag mot Tyskland. Ronaldos mål i den matchen, ett kliniskt avslut efter en blixtsnabb kontring, tog hans turneringsmål till tre.

I den avgörande sista gruppspelsmatchen mot dåvarande världsmästarna Frankrike levererade Ronaldo återigen när det gällde som mest. Han gjorde två mål på straff i 2-2-matchen, vilket säkrade Portugals avancemang till utslagsfasen som en av de bästa grupptreorna. De två målen gjorde också att Ronaldo tangerade iranske anfallaren Ali Daeis rekord på 109 landslagsmål, flest av någon manlig spelare i historien.

Golden Boot-vinnare 2020

Ronaldos fem mål räckte för att vinna EM 2020 Golden Boot, före tjeckiske anfallaren Patrik Schick som också gjorde fem mål. Utmärkelsen avgjordes av assist, där Ronaldos enda assist blev avgörande då Schick inte hade några. Ronaldo spelade också färre minuter (360) än Schick (404) i turneringen.

Vinsten av Golden Boot cementerade Ronaldos status som en av de mest produktiva målskyttarna i landslagsfotboll. Hans 14 mål i fem EM-turneringar var ett rekord som kunde bli svårt att slå.

En av de största genom tiderna

EM 2020 gav ännu en påminnelse om Ronaldos uthållighet och briljans på den allra högsta nivån. Även vid 36 års ålder fortsatte han att slå rekord och leverera i stora turneringar för sitt land.

Hans fem mål i turneringen tog hans fantastiska landslagsmålskörd till 109, vilket tangerade världsrekordet satt av Ali Daei. Med Ronaldo som inte visade några tecken på att sakta ner väntades det rekordet snart slås.

Ronaldo blev också den första spelaren att spela i fem olika EM-turneringar, efter att ha debuterat i turneringen redan 2004. Hans konsekvens och engagemang för Portugals landslag under de 17 åren fram till 2020 var oöverträffad.

Portugals tidiga sorti

Tyvärr för Ronaldo och Portugal tog deras titelförsvar slut i förtid med en 1-0-förlust mot Belgien i åttondelsfinalen. En inspirerad insats av belgiske målvakten Thibaut Courtois höll Ronaldo och hans lagkamrater borta, med mittfältaren Thorgan Hazard som gjorde matchens enda mål.

Det var ett besvikande slut på turneringen för Portugal, som hade hoppats försvara titeln de vann i Frankrike 2016. Men förlusten gjorde lite för att minska Ronaldos individuella prestationer och inverkan på EM 2020.

Ett bestående arv

Cristiano Ronaldos prestationer i EM 2020 stärkte hans anspråk som en av fotbollens största genom tiderna. Hans fem mål, Golden Boot-vinst och rekordjämna landslagsmålskörd lade till ännu fler utmärkelser och rekord till hans redan glänsande meritlista.

Även i skymningen av sin karriär fortsatte Ronaldo att prestera på en extraordinärt hög nivå, driva sitt lag framåt med sina mål, ledarskap och okuvliga vilja att vinna. Hans förmåga att leverera på de största scenerna, om och om igen, utmärkte honom som en sann ikon inom sporten.

EM 2020 slutade kanske inte i ära för Portugal och Ronaldo, men det gav ännu en påminnelse om hans oöverträffade målförmåga och uthålliga klass. Med facit i hand, efter VM 2022 i Qatar, visade sig EM 2020 vara Ronaldos sista stora turnering där han verkligen dominerade och skrev in sig i rekordböckerna på nytt.

Av Kasper E

Kasper E är en passionerad sportjournalist som brinner för fotboll och särskilt Chelsea FC. Han har en stark känsla för journalistik och en förmåga att förmedla spänningen och dramatiken i sporten till sina läsare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *